هدفون های اولیه، فقط به رادیو وصل می شدند، هرچند انتقال صدا از آنها به خوبی و وضوح هدست های امروزی نبود. امروزه هنگام خرید هر وسیله صوتی یا تصویری، به خصوص در ابعاد کوچک ، یک هدفون هم همراه آن دریافت می کنیم.
کمتر جوانی را در کوچه و خیابان می بینیم که هندزفری تلفن همراه یا دستگاه پخش MP۳ در گوشش نباشد. آنها معمولا مشغول گوش دادن به موسیقی های مختلف، آن هم با صدای بلند هستند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که دل از هدفون موبایل یا وسایل صوتی تان نمی کنید، بهتر است این مقاله را تا انتها بخوانید و با عوارض خطرناک این عادت بیشتر آشنا شوید!
هدفون، ممنوع!
دولت فرانسه، محدودیت هایی را برای استفاده از دستگاه های پخش آهنگ سیار مانند انواعMP۳ وMP۴ها، در کشور اعمال کرد. این تصمیم دولت فرانسه برای کاهش استفاده شهروندان از هندزفری های مختلف است چرا که حواس پصرتی و کاهش شنوایی در اثر استفاده از چنین وسایلی می تواند باعث حوادثی مانند تصادف یا حتی بالا رفتن کاذب هزینه های درمان در این کشور بشود. در بسیاری از نقاط فرانسه، استفاده از هندزفری های معمولی یا بلوتوث دار تلفن همراه، هنگام رانندگی هم ممنوع است.
«استفاده از هدفون برای گوش دادن به آهنگ هایی با صدای بلند می تواند باعث ابتلا به کم شنوایی یا ناشنوایی موقت یا حتی دائمی بشود!» این هشدار متخصصان گوش و حلق و بینی آمریکایی است. بلندی صدای دستگاه پخش صوت، به سر و صداهای محیط بستگی دارد. ممکن است صدای ۵ درصد برای گوش دادن به یک آهنگ در طول شب و در رختخواب زیاد باشد اما صدای ۲۵ درصد هنگامی که در ایستگاه مترو منتظر آمدن قطار ایستاده اید، صدای کمی محسوب بشود.
این محققان اعلام کرده اند هرچند حداکثر صدای بیشتر دستگاه های پخش MP۳ تا ۱۰۰ دسی بل تنظیم شده است اما گوش دادن به آهنگ به مدت ۵ ساعت با این صدا، باعث ایجاد اختلالات جدی در دستگاه شنوایی می شود. آنها استفاده از هدفون با حداکثر صدای ۸۵ دسی بل و به مدت طولانی را هم خطرناک می دانند و می گویند: «هرچه صدایی که قرار است از دستگاه صوتی به گوش شما برسد کمتر باشد، احتمال آسیب شنوایی هم کمتر می شود». پژوهشگران معتقدند افراد نباید بیشتر از یک ساعت به طور مداوم و بیشتر از ۳ تا ۴ ساعت در طول روز از هندزفری برای گوش دادن آهنگ یا حتی انجام گفت وگوهای تلفنی استفاده کنند در غیر این صورت، احتمال آسیب به قدرت شنوایی و کم یا ناشنوا شدن آنها در سنین پیش از سالمندی و حتی میانسالی، وجود خواهد داشت.
ایمنی هدفون ها
اگر سری به بازار فروش انواع لوازم جانبی تلفن همراه یا دستگاه های پخش MP۳ زده باشید، حتما انواع و اقسام هدست های مختلف را آنجا دیده اید. شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که استفاده از کدام یک از این هدست ها خطر جدی تری را برای سلامت شنوایی ما در پی خواهدداشت یا اصلا کدام یک از آنها بهتر و کارآمدتر است؟ البته این موضوع برای کسانی که به صدای زیاد علاقه دارند، تفاوتی ندارد.
اگر قرار باشد آهنگی را با صدای بسیار بلند گوش کنید، تمام انواع هدفون ها برای سلامت شنوایی شما خطرناک هستند اما در حالت استاندارد و در شرایط عادی، هدفون هایی که سری گرد و کوچکی دارند و کاملا داخل گوش فرو می روند، خطر بیشتری برای گوش هایتان خواهند داشت. چون صدا را به طور مستقیم به پرده گوش می رسانند و باعث آسیب آن می شوند. هدفون هایی که سری کوچک اما بشقاب مانندی دارند، هم مناسب نیستند. در نهایت، هدفون های بزرگی که سری ابری دارند و مانند سرماگیر، روی سطح خارجی گوش قرار می گیرند، عوارض کمتری برای مصرف کنندگان در پی خواهند داشت.
هدفون، سردرد و توهم
محققان دانشگاه آکسفورد می گویند حدود ۱۰ میلیون جوان اروپایی در معرض ابتلا به عوارض ناشی از استفاده از هدفون هستند. آنها علاوه بر اختلالات شنوایی، سردردهای موقتی اما پی درپی، سرگیجه و ایجاد توهم را هم از دیگر عوارض استفاده از انواع هدفون ها برای گوش دادن به آهنگ با صدای بلند و طولانی مدت می دانند. استفاده زیاد از هدفون باعث می شود مدام فکر کنید یک نفر دارد با شما حرف می زند یا هنگام خواب، صداهای مزاحمی در مغزتان بشنوید که اجازه خواب راحت را به شما نمی دهند.
وزوز آزاردهنده گوش هم یکی از عوارض دیگر است. بد نیست این را هم بدانید که قرار گرفتن هندزفری برای مدت طولانی داخل گوش، باعث انتقال خون گوش داخلی به سایر اندام ها می شود که احتمال آسیب پذیری پرده گوش را دوچندان می کند.
سرطان و هندزفری های بلوتوثی
همزمان با ورود هر وسیله جدیدی به بازار، حرف وحدیث های زیادی هم درباره سلامت و ایمنی آن مطرح می شود. اینکه این موضوع یک حربه تبلیغاتی است یا موضوعی واقعی، بحثی جدا دارد اما متخصصان علوم پزشکی بدون هیچ غرضی در این مورد اظهار عقیده می کنند. یکی از دغدغه های همیشگی استفاده از هندزفری های بلوتوث، بحث سرطان زا بودن آنهاست. تحقیقات و ادعاهای زیادی در این مورد مطرح شده است اما براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، هنوز کسی نتوانسته ثابت کند امواج هندزفری های بلوتوث به مغز افراد آسیب می رساند یا باعث ابتلا به انواع سرطان ها می شود.
البته ناگفته نماند که FDA اعلام کرده است برخی افراد به اشعه های رادیویی، حساس تر از دیگران هستند و ممکن است در اثر تماس با این اشعه ها، دچار سردرد بشوند. اثبات ادعای وجود داشتن رابطه معناداری بین ابتلا به اختلالات مغزی، سرطان و استفاده از بلوتوث، باید بیشتر مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرد. این بحث در مورد تلفن های همراه هم هنوز به نتیجه نرسیده است.
خطر جانی هندزفری و هدفون ها
بعد از بحث مشکلات سلامت استفاده از هدفون ها، به بحث مشکلات مربوط به ایمنی این وسیله پرکاربرد در بین جوانان می رسیم. یکی از شایع ترین مشکلات، این است که افراد پیاده یا حتی رانندگان، با گذاشتن هندزفری در گوش خود و بلند کردن صدای آهنگشان، دیگر قادر به شنیدن صداهای محیط نیستند. این کار می تواند حوادث ناگواری مانند تصادف های رانندگی، چه برای راننده و چه برای عابران پیاده را در پی داشته باشد. به همین دلیل به تمام افراد، مخصوصا راننده ها توصیه می شود در مکان های شلوغ و از هدفون استفاده نکنند. استفاده از ضبط صوت خودرو، هر چقدر هم که صدای زیادی داشته باشد، از لحاظ ایمنی بهتر است. عابران پیاده هم فقط در محیط ?های امن می توانند هدفون در گوش بگذارند. اگر برای ورزش به پارکی رفته اید یا سوار تاکسی و اتوبوس و مترو هستید، استفاده از هدفون ها آسیب چندانی به شما نمی رساند اما به هیچ وجه در مکان های شلوغ وهنگام تردد در خیابان از آن استفاده نکنید. گاهی نشنیدن صدای بوق یک موتورسیکلت یا خودرو، بهای سنگینی دارد.